Diversiteit en Inclusie

‘Black Friday is hedendaags kolonialisme’ (Website HP/De Tijd, november 2020)
Nederland is deze week weer in de ban van Black Friday. De kortingsdag vindt haar oorsprong in een koloniaal verleden van uitbuiting, wit privilege en het negeren van gekleurde geschiedenis. Vandaag de dag wijkt Black Friday niet heel erg af van die traditie: uitbuiting van werknemers, voornamelijk uit derdewereldlanden, is aan de orde van de dag.

Online privacy is straks alleen weggelegd voor de rijken (Website HP/De Tijd oktober 2020)
Na het zien van de Netflix-documentaire The Social Dilemma zal menigeen Facebook, Twitter en/of Instagram van zijn of haar telefoon hebben verwijderd. Het is duidelijk dat er iets moet worden gedaan tegen de alsmaar groter wordende invloed van sociale media op ons dagelijks leven, maar een concrete oplossing is er nog niet. Misschien dat betaalde accounts een uitkomst bieden.

Is er wel genoeg kleur op het Nederlands Film Festival? (Website HP/De Tijd september 2020)
Waar ‘kleur’ in de film- en televisiewereld een aantal decennia geleden nog duidde op de vervanging van zwart-wit beeld door kleurenbeeld, gaat het tegenwoordig over iets anders. Diversiteit – zowel voor als achter de schermen – staat hoog in het vaandel. De Academy Awards stellen een diverse cast en productieteam over een paar jaar zelfs als voorwaarde voor deelname aan de Oscars. Mede door deze aankondiging is diversiteit ook in de Nederlandse filmwereld weer een onderwerp van debat. Gaat het Nederlands Film Festival de Oscars achterna?