Onderzoeksjournalistiek

Hier vind je een selectie van mijn werk in de onderzoeksjournalistiek.

Tip, suggestie of vraag?

 

LEIDSCH DAGBLAD Verstikkende hiërarchie van pre-fabs en nullen: veertig jaar rangen en standen bij Minerva

Ziekmakend, vindt hij het. Met grote stappen beent hij het huis uit, zijn telefoon in de hand. Als ik het nu niet doe, dan durf ik het over een uur weer niet, denkt hij kwaad.

Nog geen minuut geleden. Een jongere huisgenoot snelt de woonkamer binnen terwijl Pieter* op de bank zit. Wat zijn huisgenoot hem vertelt, schiet meteen in het verkeerde keelgat. Wéér een prominent lid dat zijn handen niet thuis kan houden en een jonger lid in elkaar heeft geslagen.

Samen met Anne de Vries werkte ik aan dit onderzoeksartikel over de hiërarchie binnen studentenverniging Minerva. Voor dit artikel spraken we met leden en oud-leden en deden we data-onderzoek aan de hand van 44 almanakken. Ook raadpleegden we kadaster, krantenartikelen en overige publicaties. 

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20230609_61864935?utm_source=google&utm_medium=organic
P 1/3
Artikel Leidsch Dagblad 06-03-2023

LEIDSCH DAGBLAD Nog geen derde van de Zuid-Hollandse Provinciale Statenkandidaten op verkiesbare plekken is vrouw: ’Hoe linkser een partij is, hoe meer op zaken als gelijke verdeling wordt gelet’

De Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart komen steeds dichterbij. Het Leidsch Dagblad onderzocht hoe representatief de kieslijsten eigenlijk zijn en hoe dat komt.

Een politieke partij die een kandidatenlijst aanlevert en rangschikt kijkt vaak niet alleen naar de geschiktheid van de kandidaten, maar ook naar hoe representatief ze zijn voor de kiezers die ze moeten vertegenwoordigen. Immers, de kandidaten die uiteindelijk één van de vijfenvijftig zetels als Statenlid mogen bekleden, doen dat als vertegenwoordiger van de kiezer in Zuid-Holland.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen deed ik dataonderzoek naar de kieslijsten op basis van gender en woonplaats.

 

DE GOOI- EN EEMLANDER slagingspercentages scholen regio weer terug op het niveau van voor de coronapandemie

De angst voor lagere slagingspercentages bij de eindexamens van dit jaar lijkt in het Gooi, Eemland en de Vechtstreek ongegrond. Het aantal geslaagden ligt weliswaar beduidend lager dan voorgaande jaren, maar is weer op het niveau van het laatste ’normale’ eindexamenjaar 2019, voor de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Op 14 juni hoorden de examenleerlingen van schooljaar 2022-2023 of ze geslaagd waren. De ongelukkigen die nog moesten herkansen, hoorden hun uitslag donderdag 6 juli. De definitieve slagingspercentages (op een enkeling na die recht heeft op een derde herkansing door persoonlijke omstandigheden) zijn inmiddels bekend bij alle scholen en de vrees voor lagere slagingspercentages zonder versoepelingsmaatregelen blijkt in de regio onterecht, zo leert onderzoek van De Gooi- en Eemlander.

Voor De Gooi- en Eemlander deed ik dataonderzoek naar de slagingspercentages in de regio, nog voordat deze officieel bekend werden. 

Leidsch Dagblad artikel 22-12-2023

LEIDSCH DAGBLAD De Slag om Meijendel: Natuurgebied strijdt tegen toenemende recreatiedruk 

Een ‘top-beleving’ met een buitenspeelparadijs voor honderden kinderen en parkeerterreinen vol auto’s. We hebben het niet over een pretpark, maar over internationaal beschermd natuurgebied Meijendel, dat de laatste jaren steeds meer onder druk komt te staan. Waterwinbedrijf Dunea en Stichting Hart voor Meijendel zijn het al bijna twee jaar oneens over het natuurgebied en zaten vorige week voor het eerst in tijden samen rond de tafel.

De Wassenaarse Adriënne d’Engelbronner komt al van kinds af aan in Meijendel en heeft de natuur sindsdien erg achteruit zien gaan. Op fietsen, meegebracht door D’Engelbronner, fietsen we vanaf bushalte De Kieviet naar het hart van het gebied: De Brink, met bezoekerscentrum de Tapuit en restaurant boerderij Meijendel. Het gebied met de auto bezoeken is geen optie: daar strijdt ze juist tegen.

In natuurgebied Meijendel stonden Dunea en een actiegroep tegenover elkaar, ieder met hun eigen onderzoeken. Ik zocht uit het er echt voor staat met de recreatiedruk.