Kunst en Cultuur

Taaljaar 2020: Raamvisite, hoestschaamte, zorgapplaus en balkonbingo (Novembernummer HP/De Tijd, november 2020)
Afgelopen jaar kende een rijke oogst van neologismen, waarvan vele – verrassing! – te maken hebben met de pandemie. Taalkundigen Vivien Waszink, Wim Daniëls en Ton den Boon over hun favoriete coronawoorden.

‘Je liefhebbende Vincent’ werpt een licht op de brievenschrijver Vincent van Gogh (Website HP/De Tijd oktober 2020)
Vincent van Gogh was naast een groot kunstenaar ook een begenadigd brievenschrijver. Het Van Gogh Museum toont een selectie van die brieven – van de brieven die hij als jongeling schreef tot aan de laatste, onaffe brief die hij bij zich had toen hij zichzelf in zijn borst schoot. HP/De Tijd kreeg een mini-college van conservator Nienke Bakker.

Is er wel genoeg kleur op het Nederlands Film Festival? (Website HP/De Tijd september 2020)
Waar ‘kleur’ in de film- en televisiewereld een aantal decennia geleden nog duidde op de vervanging van zwart-wit beeld door kleurenbeeld, gaat het tegenwoordig over iets anders. Diversiteit – zowel voor als achter de schermen – staat hoog in het vaandel. De Academy Awards stellen een diverse cast en productieteam over een paar jaar zelfs als voorwaarde voor deelname aan de Oscars. Mede door deze aankondiging is diversiteit ook in de Nederlandse filmwereld weer een onderwerp van debat. Gaat het Nederlands Film Festival de Oscars achterna?

Corona heeft het Tindertaboe voorgoed doorbroken (Website HP/De Tijd, februari 2021)
Lange tijd was het gênant om toe te geven dat je je partner via een datingapp had leren kennen. Nu er niet meer geflirt kan worden in de plaatselijke kroeg, worden datingapps als Tinder en Happn meer gebruikt dan ooit tevoren. Hoe gaat dat eigenlijk, daten tijdens de coronacrisis? Ik vroeg het twee ervaringsdeskundigen en een sociaal psycholoog aan het woord.

Ik volgde een vak schilderen aan de kunstacademie (Het Leids Kwartiertje, januari 2020)

 Plantenasiel Leiden: adopteer een plant voor in je studentenkamer! (Het Leids Kwartiertje, augustus 2019)

Rocken tussen de Griekse Beelden (Het Leids Kwartiertje, mei 2019)