Politiek

Welke politicus is de beste influencer? (Website HP/De Tijd, februari 2021)
Een kiekje van de afgeknipte haren van Wilders met de caption ‘Eindelijk, Leve de kappers!’, een foto van Sigrid Kaag die op een Perzisch tapijtje sportoefeningen doet of Mark Rutte die in een zes seconden durend filmpje vertelt dat hij absoluut geen ananas op zijn pizza tolereert. Lijsttrekkers hebben vaak veel meer volgers op sociale media dan de partij die ze representeren. HP/De Tijd gaat te rade: welke politicus is de beste influencer

Tienduizend euro voor 18-jarigen en de herinvoering van de doodstraf: Hoe realistisch zijn de Nederlandse verkiezingsprogramma’s? (Website HP/De Tijd, januari 2021)
GroenLinks belooft tienduizend euro aan 18-jarigen, de PVV stelt dat mensen met een dubbele nationaliteit niet meer mogen stemmen en de SGP wil de doodstraf herinvoeren. Er zijn nogal wat opvallende voorstellen in de verkiezingsprogramma’s terug te vinden. Bewust onrealistisch of toch haalbaar? HP/De Tijd vroeg het twee experts.

De Brexit-deal ‘ondemocratisch’ noemen is onredelijk (Website HP/De Tijd, december 2020)
Diverse Tweede Kamerleden uitten maandag hun ongenoegen over het Brexit-akkoord, en noemden de gang van zaken ‘ondemocratisch’. Daarbij vergeten ze simpelweg dat de Europese Unie geen directe, maar een indirecte democratie is.

Trump weigert verlies, net als vele despoten voor hem (Website HP/De Tijd, november 2020)
Donald Trump is zeker niet de eerste president die zijn verlies weigert te nemen en de verkiezingsuitslag niet accepteert. Vele staatshoofden voor hem deden dit ook al. Het enige verschil is dat deze staten niet bepaald bekend staan als volwaardige democratieën, en Amerika dat (tot nu toe) wel claimt te zijn.

Stelling: ‘Het streven naar een coronavaccin voor het einde van het jaar is wenselijk’ (HP/De Tijd september 2020)
Er is nog nooit door zo veel verschillende partijen tegelijk zo hard gewerkt aan een vaccin als nu aan het coronavaccin. Daarom zal er volgens sommigen zelfs voor het einde van dit jaar een op de markt komen. Dit lijkt goed nieuws, maar het is de vraag of dat wel op een veilige manier kan. Is het wel wenselijk om te streven naar een coronavaccin op zo’n korte termijn?

‘We moeten mensen die zich niet altijd aan de coronamaatregelen houden geen aso’s noemen’ (HP/De Tijd september 2020)
Op de website van de Rijksoverheid en in de laatste persconferenties worden ‘familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en vriendengroepen’ als bron van de meeste coronabesmettingen genoemd. Klopt dat wel, en is het ook niet heel menselijk om na een half jaar corona juist in de privésfeer de coronamaatregelen met voeten te treden? “We moeten het gemis van fysiek contact bespreekbaar maken.”